Review

True Protein Bar Puur natuur

Eiwit- en energierepen van de betere merken zijn redelijk verantwoorde tussendoortjes voor snackliefhebbers (zoals wij). We zeiden ‘redelijk’, omdat dit soort repen, hoe doordacht samengesteld ook, vaak toch kunstmatige toevoegingen bevatten. De nieuwste eiwitreep van Body & Fit echter, True Protein Bar, is volgens het etiket samengesteld op basis van louter natuurlijke ingrediënten. Klinkt goed, dus tijd voor een nadere inspectie.

Negen natuurlijke ingrediënten

Welgeteld negen ingrediënten bevat True Protein Bar slechts. En dus weet je precies wat je in je mond stopt.

Het gaat om dadelpasta, ei-eiwit, cichoreivezel, pinda’s, amandelen, zonnebloemolie, natuurlijk aroma, (zee)zout en magere cacaopoeder (de laatste alleen bij de smaak chocholate sea salt). Dadelpasta, oftewel gemalen dadels, fungeert als natuurlijke zoetstof.

De reep is volgens de makers lactosevrij, maar kan wel sporen van gluten bevatten.

Macronutriënten

En hoe zit het met de ‘macro’s’? Om te beginnen de eiwitten, want het heet tenslotte ‘protein bar’. Per reep van 48 gram (189 kcal) levert True Protein Bar je 10 gram eiwitten. Dat is een stuk minder dan in de meeste andere eiwitrepen, die meestal zowat het dubbele bevatten tegen ongeveer hetzelfde aantal kcal.

Het vetgehalte is 6,6 of 8,1 gram, afhankelijk van de smaak. Daarvan slechts 1 gram verzadigde vetten, wat minder is dan in de meeste andere eiwitrepen.

Tot slot bevat de reep 15 of 16 gram koolhydraten en het grootste deel daarvan (14 respectievelijk 15 gram) zijn suikers. Uiteraard betreft het hier geen toegevoegde (vrije) suikers, maar uitsluitend natuurlijke suikers, afkomstig uit de gemalen dadels. Dadels zijn dan ook een behoorlijke suikerbom, maar wel een gezonde: ze bevatten veel voedingsvezels en essentiële mineralen. En die vezels gaan niet kapot als je ze maalt.

Evengoed tellen de suikers mee bij je totale suikerinname. Het Voedingscentrum geeft een dagelijkse referentie-inname van 90 gram suiker. Dat zijn vrije suikers en de van nature aanwezige suikers.

Smaak

Smaak is bij eiwitrepen in feite net zo belangrijk als de samenstelling. Anders kun je immers ook een ‘gewoon’ gezond eiwitrijk tussendoortje nemen.

True Protein Bar is er in twee varianten: peanut butter en chocolate sea salt. Wij probeerden die laatste.

Uit de verpakking haalden we een donker tabletje tevoorschijn met een zacht-harde textuur zoals we die van meer eiwitrepen kennen. Alleen de smaak is nogal wennen: de dadels geven een heel zoete smaak, een beetje naar honing neigend. Desondanks proef je aan alles dat er natuurlijke ingrediënten in zitten. Op zich niet verkeerd, maar dat geeft ons niet echt de smaakbeleving van een snack. En daar hadden we ondanks de natuurlijke samenstelling stiekem toch een beetje op gehoopt.

Prijs

Voor een doosje van een dozijn repen à 48 gram betaal je € 17,90. Dat is minder dan je gemiddeld voor een eiwitreep betaalt, maar de True Protein Bar is wel wat kleiner van stuk – de meeste repen in dit genre doen rond de 60 gram.

Oordeel

True Protein Bar is niet zomaar een nieuwkomer in eiwitreepland: het is misschien wel de eerste proteïnebar die volledig uit natuurlijke ingrediënten is vervaardigd, zonder enige kunstmatige toevoegingen dus. En dat tegen een schappelijke prijs.

Verwacht echter geen snoepreep: daarvoor is de samenstelling “te” natuurlijk. Bedenk ook dat de reep minder eiwitten levert dan een gemiddelde eiwitreep: zo’n 10 gram per stuk. Aangezien je voor spiergroei het beste ‘eiwitshots’ van minimaal 20 gram kunt nemen, zul je nog wat eiwitten elders vandaan moeten halen. Of twee repen achter elkaar moeten eten.

Een andere kanttekening is dat de True Protein Bar relatief veel suiker bevat, zij het 100% natuurlijke suiker.

True Protein Bar is zonder meer een verantwoord tussendoortje dat je kan helpen om je dagelijkse eiwitquotum te behalen. Maar als je vooral een verantwoord alternatief voor een snoepreep zoekt, is het de vraag of True Protein Bar in die behoefte kan voorzien. Een kwestie van smaak wellicht, dus probeer de reep gerust eens uit.

Bestel True Protein Bar (aangeboden door één onzer partners)
True Protein Bar
Body & Fit
€ 17,90 (12 repen à 48 g)