Fittube 20 niet te missen fitnesskanalen op YouTube

Dankzij YouTube hebben gewone mensen zoals jij en ik bekendheid weten te verwerven met hun fitnessvideo’s. Binnen de YouTube- én fitnesscommunity zijn namen als Chris Jones en Furious Pete ‘household names’. Deze fervente YouTube-broadcasters weten door affiliate marketing, merchandise en sponsoring ook nog een leuk zakcentje te verdienen met hun videokanaal. Het zij ze gegund, want dankzij hun nuttige en soms ook vermakelijke video’s leren wij weer wat bij. We zetten 15 aanhebevelenswaardige kanalen voor je op een rij – in willekeurige volgorde.

Physiques of Greatness (P.O.G.)

https://www.youtube.com/user/PhysiquesOfGreatness
Categorie: bodybuilding

What’s good YouTube?! You know who it is: Chris Jones, representin’ Physiques of Greatness. Met deze frase opent natural bodybuilder Chris Jones steevast zijn video’s. Chris Jones is personal trainer. Hij uploadt regelmatig video’s van zijn training, supplementenreviews, zijn post-workout meals bij tal van fastfoodketens en video’s waarin hij reflecteert op zaken als zijn voeding. Ook geeft hij zijn kijkers regelmatig een kijkje in zijn boodschappentas, met daarin veel diepvries- en kant-en-klaarproducten, waar ‘hippie m*therf#ckers’ (was getekend, Chris) vervolgens enorm op afgeven. ‘If you happen to give a f#ck’, krijg je via de link in de video-omschrijving 5% op supplementen.

Chris boert ongetwijfeld goed, gezien zijn gloednieuwe Cadillac en verhuizing naar een groter onderkomen. Hij krijgt van supplementenfabrikanten dózen met producten toegestuurd, die hij vaak pas weken later openmaakt. Nee, om supplementen zit Chris niet verlegen en – zo weet de trouwe volger – ook niet om vrouwen. Hij werkt ook samen met tal van andere YouTubers, zoals Vince G., ook bekend als The Swole Nerd, en met Big J. van het kanaal Intensity Rules, een ex-trainingsmaatje van 8-voudig Mr. Olympia Ronnie Coleman.

Chris’ video’s zijn vermakelijk en leerzaam. Hij staat bekend om zijn uitgesproken mening en ludieke rijmende videotitels, zoals Curls for the girls en Lats were made to get you laid. Chris is wat je noemt gezegend met goede genen. Hij heeft een natuurlijk verkregen fysiek die voor weinig anderen is weggelegd. Hij gaat er prat op een natural bodybuilder te zijn en wij zijn geneigd hem te geloven, ook al lijkt zijn fysiek het tegendeel te bewijzen.

Super Training

https://www.youtube.com/user/supertraining06
Categorie: powerlifting

Super Training (ST) is het YouTube-kanaal van Super Training Gym, de sportschool van oud-powerlifter Mark Bell, die misschien meer bekend is van ‘Bigger, Stronger, Faster’, een documentaire (zie Netflix) over steroïdengebruik in de VS. Bell trainde ooit onder de supervisie van Louie Simmons van Westside Barbell. Super Training Gym is dan ook een gecertificeerde Westside Barbell-sportschool en noemt zichzelf ’the strongest gym in the West’. Je kunt niet zomaar lid worden van de sportschool. Zo is het een voorwaarde dat je een wedstrijdpowerlifter bent. Mark Bell is tevens de uitvinder van de Slingshot, een trainingsaccessoire dat je bench press naar grotere hoogten moet katapulteren.

Op het YouTube-kanaal vind je circa tweeduizend(!) video’s. Gasten die regelmatig opdraven in de video’s zijn Ed Coan, de sterkste powerlifter aller tijden, Stan Efferding, ’s werelds sterkste professioneel bodybuilder, en Eric Spoto, wereldrecordhouder op de raw bench press met 327,5 kg. Dankzij Super Training en Mark Bell geniet ook powerlifter Silent Mike tegenwoordig bescheiden bekendheid.

Dave Tate

https://www.youtube.com/user/eliteftsMobile
Categorie: bodybuilding en powerlifting

Dave Tate is de CEO van EliteFTS. Tate is misschien wel de voornaamste discipel van – andermaal – Louie Simmons van Westside Barbell.

EliteFTS is de naam van een informatieve website en webshop in fitnessapparatuur, maar ook van een van de meest vermaarde sportscholen in de VS (Ohio). Je mag er enkel op uitnodiging komen en een invitatie krijg je niet zomaar. Daarvoor moet je tot de wereldtop behoren op het gebied van bodybuilding of powerlifting. Het ontvangen van een uitnodiging wordt dan ook gezien als een hele eer.

Op het YouTube-kanaal vind je instructievideo’s, trainingsvideo’s, verslagen van seminars et cetera. Een van de interessantste en amusantste segmenten is Table Talk, waarin Tate zeer uitgebreid zijn eigen(gereide) mening geeft over een bepaald onderwerp. Een graag geziene gast is bodybuilder John Meadows, die enorm deskundig is op het gebied van voeding. Als je denkt dat je zwaar traint, overtuigt een trainingsvideo van Meadows je wellicht van het tegendeel.

Omar Isuf

https://www.youtube.com/user/OmarIsuf
Categorie: bodybuilding, fitness algemeen

Omar Isuf is niet exceptioneel sterk of gespierd (misschien wel omdat hij ‘natty’ is?), maar deze jonge fitnessinstructeur en sportschoolhouder heeft wel één van de populairste fitnesskanalen op YouTube. Bovendien is hij nog altijd een stuk sterker, gespierder en droger dan de gemiddelde sportschoolbezoeker, getuige zijn bijnaam ‘Chef Buff’, wat zoveel als ‘potig’ betekent. En potig is dit voormalig dikkerdje zeker. Omar was vroeger namelijk wat je ‘skinny fat’ noemt. Niet gespierd, en wat dikkig. Maar die dagen liggen lang achter hem.

Omar maakt zeer vermakelijke en interessante video’s en werkt bovendien regelmatig samen met andere prominente leden uit de YouTube-fitnesscommunity, zoals Elliott Hulse van Strength Camp (zie volgende).

Strength Camp

https://www.youtube.com/user/strengthcamp
Categorie: powerlifting, bodybuilding

Met 1,6 miljoen abonnees doet Elliott Hulse, de man achter Strength Camp, het prima. Elliot Hulse verweeft fitnessadviezen moeiteloos met zijn filosofische kijk op krachtsport en op het leven. Om eerlijk te zijn vinden wij dat Elliott nog wel eens doordraait op filosofisch vlak, maar een eigen visie en mening kun je deze sterke man niet ontzeggen.

De adviezen van Elliott zijn altijd gefundeerd, al is dat meestal op zijn eigen mening. Hij heeft een zeer universele kijk op wat kracht is, en legt zich niet toe op één discipline. Hij doet olympische lifts, de drie powerlifts, calisthenics, plyometrics et cetera. Dat heeft erin geresulteerd dat deze man, die niet ontkent op enig moment in zijn carrière anabole steroïden te hebben gebruikt (maar zegt dat niet meer te doen), héél allround is.

Deze voormalige jeugddelinquent geeft mensen vooral mee ‘hun sterkst mogelijke ik te worden’ (become the strongest version of yourself) en betrekt dat behalve op fysiek ook op mentaal vlak. Elliott heeft zijn eigen trainingsfaciliteit, Strength Camp, en verzorgt ook bootcamps en workshops op locatie. Ook treedt hij op als motivational speaker. Goedkoop is hij niet; een telefoongesprek van één uur met Elliott kost je € 300 en voor een personaltrainingsessie van 90 minuten moet je de lieve som van € 500 neertellen. Er zijn vast en zeker mensen die dat over hebben voor de ongetwijfeld goede adviezen, maar wij doen het wel met z’n gratis adviezen op zijn kanaal.

Candito Training HQ

https://www.youtube.com/user/CanditoTrainingHQ
Categorie: powerlifting

Jonnie Candito is een competitief powerlifter en met een gewicht van zo’n 82 kg in relatief opzicht één van de sterkste schoolgaande powerlifters. Tot zijn sterkste staaltjes horen 8 herhalingen bij het squatten met 215 kg, een gewicht waarmee 95% van de sportschoolbezoekers niet eens één herhaling kan voltooien.

Ook Jonnie legt veel van zijn trainingen vast en becommentarieert deze, maar hij heeft ook enkele instructievideo’s gemaakt, waarin hij diep ingaat op een correcte uitvoer en techniek. Waardevolle informatie voor wie serieus bezig is met sterker worden.

Furious Pete

https://www.youtube.com/user/furiouspete123
Categorie: bodybuilding, fitness algemeen

De Canadees Furious Pete heeft een opmerkelijke geschiedenis. Ooit een anorexiapatiënt, verdient deze ingenieur vandaag de dag zijn kost als professioneel eter. Zijn gewicht houdt hij onder controle door intensief aan krachtsport te doen.

Op Pete’s YouTube-kanaal kom je dan ook een mix van eet- en fitnessvideo’s tegen. In Pete’s World Tour reist hij de hele wereld af en eet hij in landen als Duitsland en Japan kilo’s lokale specialiteiten. Een hamburger van 8 lbs (3,6 kg)? Geen probleem voor Pete. 15 hamburgers in een kwartier? Piece of cake. Maar ook 42 stukjes kauwgom of liters energiedrank vormen geen uitdaging voor deze opmerkelijke Engelstalige Canadees.

Ondertussen heeft Pete aan meer dan honderd eetwedstrijden deelgenomen en ruim 85% daarvan gewonnen, volgens zijn YouTube-kanaal. Zijn motto Stay Sexy, Stay Hungry heeft er ondanks al dat sporten toch in geresulteerd dat hij een paar kilootjes is bijgekomen. Tijdens het schrijven van dit artikel is Pete dan ook op een dieet van 45 dagen, dat hij natuurlijk vastlegt voor zijn trouwe YouTube-volgers.

Twin Muscle Workout

https://www.youtube.com/user/twinmuscleworkout
Categorie: bodybuilding, fitness algemeen

Is Furious Pete op de eerste plaats een professioneel eter, Keith en Kevin, beter bekend als The Hodgetwins (coverafbeelding), zijn ondanks hun indrukwekkende fysiek toch vooral komieken. Hun idiote video-intro’s zijn legendarisch op YouTube. Naast een fitnesskanaal hebben ze ook een algemeen kanaal, een kanaal waarop ze relatieadviezen geven én een kanaal speciaal gewijd aan intermittent fasting. Hun fitnesskanaal alléén heeft al 130 miljoen views en daar doen hun overige kanalen nog een behoorlijke schep bovenop. Hoewel ze te boek staan als personal trainers, denken wij dat de tweeling via YouTube alleen al in zijn inkomsten kan voorzien. Al zijn ze recentelijk ook een carrière als fotomodel gestart.

Hodgetwins-uitspraken als ‘Making all kind of gainz’ en daarvan afgeleid ‘Bustin’ all kind of nutz’ worden haast eindeloos gekopieerd in commentaren op YouTube-video’s en wij denken dat ze de meest geïmiteerde YouTubers zijn. Op de eerste plek een stel clowns, wordt de tweeling toch zeker ook gewaardeerd om zijn fitnessadviezen, al kunnen we die eigenlijk in de categorie ‘bro science’ (lekenwetenschap) plaatsen. Dat deze vorm van ‘wetenschap’ het vaak bij het rechte eind heeft, leert de fysiek van deze tweeling ons. De twee beschikken over identiek genetisch materiaal en trainen vrijwel identiek, wat hun bijgevolg een identieke fysiek oplevert.

Als je naast fitnessadvies op zoek bent naar een lach, moet je je zeker abonneren op dit kanaal!

Starting Strength

https://www.youtube.com/user/AasgaardCo
Categorie: fitness algemeen

Starting Strength; Basic Barbell Training zou op het nachtkastje van elke beginnend krachtsporter moeten liggen. De auteur van het boek heet Mark Rippetoe, een bekende strength and conditioning coach, met een eigen sportschool in Wichita Falls, Texas (VS).

Rippetoe is de trotse eigenaar van een gefundeerde eigen mening, die hij niet onder stoelen of banken steekt. Rippetoe’s trainingssysteem is deels gebaseerd op Bill Starr’s 5×5, een programma dat draait om vijf sets van vijf herhalingen. Volgens Rippetoe zijn dit de optimale set-repparameters voor beginners om sterker te worden. Met zijn kennis en een stem zo diep als de Marianentrog, is Rippetoe een echte autoriteit op krachtsportgebied. Hij heeft ook interessante filosofieën over het leven in het algemeen. Ga op zijn YouTube-kanaal vooral niet voorbij aan het segment Ask Rip.

Jujimufu

https://www.youtube.com/user/trickstutorials
Categorie: bodybuilding, fitness algemeen

Jujimufu is de naam van het YouTube-kanaal en het pseudoniem van de ‘anabole acrobaat’ Jon Call. Call werd bekend als (gespierde) tricker, maar maakt tegenwoordig haast nog uitsluitend (viral) fitnessvideo’s, waarin hij onder andere zijn eigen homegym in de hens steekt.

Jujimufu lijkt op het eerste oog een volslagen mafkees, maar is in feite een gewiekste zakenman. Niet voor niets kon hij zijn goedbetaalde ‘gewone’ baan opzeggen om zich volledig te richten op zijn YouTube-kanaal en zijn eigen kleding- en supplementenlijn. ‘Juji’ weet zich wat betreft zijn rare fratsen gesteund door zijn vrouw Sam, die tolereerde dat hij een homegym inrichtte in de woonkamer van hun appartement. Inmiddels wonen ze in een grote woning en heeft Call een prachtige ‘garage gym’, waar het gros van zijn video’s wordt opgenomen. Hij nodigt ook regelmatig YouTube-volgers uit in zijn thuisgym om met hem te komen trainen.

Juggernaut Training Systems

https://www.youtube.com/user/CWSmith52
Categorie: powerlifting

Alwéér een adept van Louie Simmons die naam voor zichzelf heeft gemaakt: powerlifter en strongman Chad Wesley (C.W.) Smith van Juggernaut Training Systems (JTS).

‘JTS’ heeft een zéér informatief kanaal. Erg interessant zijn de video’s waarin Smith, vaak vergezeld door gewichtheffer/powerlifter Max Aita, kritiek geeft op bekende bestaande programma’s, zoals The Bulgarian Method en Westside. Met een squat van 435 kilogram (met knee wraps) heeft Smith wel enig recht van spreken, dachten we zo.

Brandon Campbell

https://www.youtube.com/user/CampbellFitnessTV
Categorie: powerlifting

Brandon Campbell is een powerlifter en heeft zijn eigen sportschool. Hij traint onder Dan Green, een wereldrecordhouder in het powerlifting. Hoewel Brandon lang niet zo sterk is als zijn leermeester, kunnen velen een puntje zuigen aan zijn prestaties. Of kun jij 2x 230 kg squatten en 2 x 260 kg deadliften? Nee, dat dachten we al.

Met zijn video’s geeft Dan je een waardevol inzicht in zijn trainingen én trainingsprogramma. Dan legt niet alleen zijn trainingen vast, maar uploadt ook regelmatig video’s waarin hij trainingsgerelateerde onderwerpen bespreekt.

Bryce Lewis: The Strength Athlete

https://www.youtube.com/user/bryce126
Categorie: powerlifting

Voor echt diepgaande trainingsinzichten, moet je op het kanaal van Bryce Lewis zijn. Bryce is een elite powerlifter in de klasse tot 90 kg, wat erop neerkomt dat hij een totaal heeft van meer dan 800 kg op de squat, bench press en deadlift. Daarmee is hij niet alleen relatief, maar ook absoluut sterk.

In zijn video’s besteedt Bryce enorm veel aandacht aan een correcte uitvoer, en laat hij je oefeningen zien hoe je je flexibiliteit en techniek kunt verbeteren. Bryce benadert vooral zijn warming-up zeer nauwgezet, iets waar je al snel achterkomt als je zijn video’s bekijkt. Hij besteedt wel de helft van zijn training aan (dynamisch) rekken en strekken, en mobiliteitswerk. Daar kan de gemiddelde sportschoolbezoeker zeker wat van opsteken!

BigJs Extreme Fitness

https://www.youtube.com/user/BigJsExtremeFitness
Categorie: bodybuilding

Big J. is een zeer aimabele persoon met een groot hart én een groot lijf. Big J. – de J staat voor Jason – is een voormalig professioneel bodybuilder en oud-trainingsmaatje van 8-voudig Mr. Olympia Ronnie Coleman, met wie hij regelmatig trainde in de vermaarde Metroflex Gym in Arlington, Texas. Tegenwoordig heeft Big J. zijn eigen sportschool, Intensityville. Hij is bekend vanwege zijn uitspraak ‘one more’, daarmee nog één herhaling bedoelend.

Deze respectabele man wordt hier en daar gehinderd door de gevolgen van blessures, zoals een stalen pin in zijn onderarm, maar dat let hem niet enorm intensief te trainen. Wie om wat trainingsmotivatie verlegen zit, moet op dit kanaal zijn.

CT Fletcher ISYMFS

https://www.youtube.com/user/CTTheTrainer
Categorie: powerlifting

CT Fletcher is ’the strongest man you’ve never heard of’. Deze inmiddels vijftiger is een ex-wereldkampioen powerlifting en staat bekend om zijn profane taalgebruik, al zal dat grotendeels ook een stukje imago zijn. Zijn anciënniteit, verleden, fysiek en ‘don’t mess with me’-oogopslag maken hem tot één van de meest gerespecteerde YouTubers. Dat zijn kanaal meer dan een miljoen abonnees heeft, zegt eigenlijk al genoeg.

CT Fletcher heeft een uitgesproken mening, met name over ‘overtraining’, iets wat volgens hem niet bestaat. In zijn twintiger en dertiger jaren was Fletcher een gerespecteerd en prijswinnend powerlifter, maar zoals hij nu overtraining ontkent, ontkende hij ook jarenlang dat er iets bestond als te veel eten. Honderden, nee, duizenden maaltijden bij McDonalds en evenveel trainingsuren maakten hem beresterk, maar even ongezond. Na een openhartoperatie moest hij zijn leefwijze drastisch veranderen en dat resulteerde in CT Fletcher 2.0, de man die we nu van YouTube kennen.

De ‘nieuwe’ CT Fletcher is een man met een vetpercentage van onder de 10% en iemand met gezonde eetgewoonten. Hij staat erom bekend het uiterste te eisen van zijn trainingsmaatjes én van zichzelf. De man die ooit ‘het trottoir onder zich verbrijzelde’ dicteert het ijzer en zijn spieren. Hij is de baas, niet het gewicht dat hij hanteert en hij commandeert zijn biceps dan ook te groeien. CT Fletcher is een uitgesproken en kleurrijke figuur. Het type ruwe bolster, blanke pit.

O ja, en als je je afvroeg wat ‘ISYMF’ betekent: It’s Still Your M*therf#cking Set, refererend aan het haast eindeloze aantal herhalingen dat CT je laat doen met een gewicht waarvan je dacht dat je het maar één keer kon tillen.

James Grage – The Muscle Geek

https://www.youtube.com/user/JamesGrage
Categorie: bodybuilding

Deze rijkelijk betatoeëerde bodybuilder en coach vertelt je in vet Amerikaans hoe je je ideale fysiek kan bereiken. Daarbij besteedt hij veel aandacht aan anatomie, steevast helder en leerzaam. The Muscle Geek is vooral een goed kanaal voor wie 100% op hypertrofie focust. Grage legt je uit hoe je het beste traint en eet om tot optimale spiergroei te komen.

Maxx Chewning

https://www.youtube.com/user/maxxchewning
Categorie: powerlifting

Maxx Chewning geeft magere mannetjes hoop en is het levende bewijs dat je er niet sterk hoeft uit te zien om sterk te zijn. Als je Maxx ziet, kun je maar moeilijk geloven dat deze spriet bijna drie en een halve keer (!) zijn eigen gewicht kan deadliften, namelijk bijna 255 kg bij een gewicht van nog geen 74 kg. Absolute wereldklasse.

Zijn specialisatie in de deadlift leverde hem de naam ‘deadlift brahh’ (bro(ther)) op. Een onmisbaar kanaal voor iedereen die graag zware dingen van de vloer tilt.

Scott Herman Fitness

https://www.youtube.com/user/ScottHermanFitness
Categorie: bodybuilding, fitness algemeen

Bijna alles aan Scott Hermann is gelikt, van zijn kapsel tot de intro’s van zijn video’s. Scott paart het ideale-schoonzoonuiterlijk met gemak aan serieuze prestaties in de sportschool. Hij legt niet louter zijn eigen trainingen vast en richt zich nadrukkelijk op views. Van zowat elke oefening vind je een instructievideo terug op z’n kanaal en hij heeft ook genoeg video’s met complete workouts. Precies waar het algemene fitnesspubliek naar op zoek is. Ja, Scott weet zichzelf goed te vermarkten. In feite is zijn YouTube-kanaal niets meer dan een opmaat naar zijn website, waar hij achter een betaald lidmaatschap nog veel meer informatie over training en voeding prijsgeeft. Toch is zijn gratis kanaal op zich één van de meest leerzame op YouTube. Zeker voor beginnelingen.

Ben Rice

https://www.youtube.com/user/Rev198
Categorie: powerlifting

Ben Rice is een powerlifter en meervoudig wereldkampioen bij de WADBL in de klasse tot 220 lbs. Op zijn YouTube-kanaal zie je hem onder andere 10 x 275 kg deadliften en bij elkaar 782 kg squatten, bankdrukken en deadliften.

Ben uploadt veel van zijn trainingsvideo’s, die hij zelf van commentaar voorziet. Daarin geeft hij blijk van een unieke filosofie op powerlifting én het leven. Bens trainingsprogramma bestaat uit een hoge trainingsfrequentie en hoog trainingsvolume. Op maandag focust hij zich op squatten en bankdrukken. Op dinsdag pakt hij door te schouderdrukken één van z’n zwakheden aan. Op woensdag concentreert hij zich op deadliften en andermaal bankdrukken, maar nu wat lichter dan op maandag. Op vrijdag herhaalt hij in feite zijn maandagtraining en op zaterdag doet hij wat hulpoefeningen. Op donderdag en zondag traint hij niet. Hadden we gezegd dat hij dit trainingsprogramma met school combineert? Wie sterk wil worden, kan zeker iets van deze jonge, maar wijze knul leren.

Tuan Tran

https://www.youtube.com/user/roughneckasian/
Categorie: bodybuilding en powerlifting

Tuan Tran is een professioneel fitnessmodel, prijswinnende bodybuilder en powerlifter. O ja, én personal trainer met een eigen sportschool. Tran heeft een ongekend arbeidsethos, gezien de vele YouTube-challenges waar hij aan meedoet. 125 herhalingen schouderdrukken met 60 kg binnen een uur, 1000 meter (!) lopend uitstappen (walking lunges), 100 met 20 kg verzwaarde pullups…

Op de eerste plaats een bodybuilder, schuwt hij een onconventionele trainingsaanpak niet. Hij maakt regelmatig uitstapjes naar CrossFit, kettlebelltraining et cetera. Ook rende hij recentelijk voor het eerst een halve marathon. Wij hebben alleen wat moeite met de claim dat hij een lifelong natural bodybuilder is, al kunnen we ons natuurlijk in hem vergissen.

Laatst bijgewerkt op vrijdag 11 september 2020.