Q&A

Welke greepbreedte bij het bankdrukken?

Geared powerlifters, dat wil zeggen powerlifters die in wedstrijden gebruik mogen maken van hulpmiddelen zoals een bench shirt, gebruiken vaak een zeer brede greep bij het bankdrukken. Dat doen ze om maximaal te profiteren van hun elastische bench shirt. Voor de gemiddelde sportschoolbezoeker is die greep echter veel te breed. Maar wat is de ideale greepbreedte dan?

acromion2In principe is dat 1,5 keer de afstand tussen je linker- en rechterschouderdak (acromion), de voelbare en soms zichtbare harde uitstulpingen tussen je nek en schouders. Je kunt de afstand hiertussen (laten) opmeten en dan dezelfde afmeting op je halterstang markeren.

Als je sterke triceps hebt en normaal een smallere greep hanteert, moet je misschien even wennen aan deze ‘nieuwe’ greepbreedte. Maar het is aan te bevelen deze ‘ideale’ grip een kans te geven, aangezien deze je een biomechanisch voordeel geeft.

Geen meetlint bij de hand? Ga op je knieën zitten en laat jezelf voorover vallen. Instinctief vang je jezelf op. De positie van je handen komt overeen met je ideale greepbreedte bij het bankdrukken.