Q&A

Buikvet verliezen door crunches? Een nieuwe studie

Vraag het een gerenommeerde coach en die zal je vertellen dat je niet plaatselijk vet kunt verbranden (spotreductie). En dat er dus geen buikvet verdwijnt puur door het doen van crunches. Een nieuwe studie trekt deze aloude wijsheid echter in twijfel.

Spotreductie

Het traditionele argument tegen spotreductie is dat we niet kunnen bepalen waar ons lichaam vet opslaat en dus ook niet kunnen kiezen waar we het verliezen. Bij het veelvuldig doen van triceps pushdowns, bijvoorbeeld, zal niet het vet op je armen magischerwijze verdwijnen.

Om afgetekende buikspieren te kweken is buikspieroefeningen doen, zoals crunches, dan ook niet voldoende; je zult óók lichaamsvet moeten verliezen door langere tijd een calorietekort te hanteren. En dat kan door minder te eten enerzijds en cardio doen anderzijds. Ook met krachttraining verbruik je wat calorieën, maar dan nog steeds niet op een bepaalde plaats, maar over je hele lichaam.

Wanneer we afvallen, zien we wel eerder resultaat van vetverlies in gebieden waar er meer vet is. Bij mannen is dat op de eerste plaats de buikstreek, gevolgd door de armen en benen.

Onderzoek

Hoewel weinigen het voorgaande zullen betwisten is er recent een studie verschenen die suggereert dat spotreductie wel degelijk mogelijk is. In die studie is er een controlegroep die enkel cardio doet en een spotreductie-groep die naast cardio twee buikspieroefeningen doet. Het resultaat: de spotreductiegroep verliest meer vet (1170 gram) in de abdomen dan de controlegroep (475 gram).

En er is nog een tweede recente studie die laat zien dat spotreductie mogelijk een ding is.

Kanttekeningen

Toch moeten we nu niet te snel hoera roepen. In het onderzoek van Brobakken werd weliswaar het caloriegebruik gelijkgetrokken, maar er waren geen voedingscontroles. Er was geen dieet voorzien dat de proefpersonen konden volgen, noch was er enige beoordeling van de voedingsinname van de proefpersonen.

Daarnaast zijn er er meerdere studies (waaronder 1, 2) die aantonen dat er géén spotreductie optreedt bij het trainen van de buikspieren.

Conclusie

Spotreductie lijkt in beginsel onmogelijk, maar nieuwe studies trekken dat enigszins in twijfel. Dat doet echter niks af van het procedé dat je moet volgen om zichtbare buikspieren te krijgen: enerzijds krachttraining (zie ook beste buikspieroefeningen), anderzijds vetverlies creëren over het totale lichaam. Dat laatste doe je door te cutten. Het mooie eraan is dat je ook op andere plaatsen spierdefinitie verkrijgt en dus niet alleen rond de buik.