De barbell biceps curl is dé basisoefening voor de biceps. Velen doen hem en velen doen hem fout. Hieronder zeven zaken waar je op moet letten.
1. Geen volledige ROM gebruiken
Misschien wel de meest gemaakte fout bij barbell biceps curls is een te beperkte range of motion (ROM) gebruiken. Je kunt daardoor meer herhalingen doen, maar je traint je biceps niet over het gehele bewegingsbereik. Voor optimale spiergroei geldt bij bijna alle oefeningen dat je een optimale ROM hanteert.
Bij barbell biceps curls bestaat er echter niet één optimale ROM. Feitelijk zijn er twee mogelijkheden die we beide als optimaal bestempelen.
De eerste is de traditionele biceps curl, waarbij je met volledig gestrekte armen start en je ellebogen op hun plaats blijven. De concentrische fase eindigt als je onderarmen je biceps raken en dus niet meer verder kunnen.
De tweede uitvoering is die waarbij je schouderflexie gebruikt om de stang bij je gezicht te laten uitkomen. Je ellebogen komen daardoor wat naar voren. Ook deze uitvoering is verdedigbaar, want één van de functies van de biceps is de ellebogen naar voren bewegen. Ook deze beweging zorgt zodoende voor een goede stimulus van je biceps.
De keuze is aan jou. Bovendien kun je kiezen of je helemaal rechtop staat of iets voorover leunt — een miniem verschil in stimulus, dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Zorg wel dat je in elke set en bij elke herhaling dezelfde ROM hanteert, anders kun je je progressie niet fatsoenlijk bijhouden (zie ook fout 6).
2. Geen gecontroleerde negative hanteren
Je kunt óók meer herhalingen doen als je het gewicht van boven laat ‘vallen’. Maar daardoor mis je de belangrijke stimulus die je biceps in de excentrische (of negatieve) fase moet krijgen.
Die beweging hoef je niet overdreven langzaam te doen, maar wel gecontroleerd, zoals in de voorbeelden bij fout 1 is te zien.
3. Cheaten door momentum
De biceps is een ware showspier en voor velen is de biceps curl een ware showoefening. Nu wees gerust: niemand in je gym kan het iets schelen dat jij er met hangen en wurgen nog een extra rep uitperst. Beter zorg je ervoor dat je uitvoering intact blijft tot en met de laatste rep, en dat je faalt met je doelspier, de biceps dus.
Met andere woorden, ga niet zwieren en zwaaien met je lichaam om meer herhalingen te kunnen doen:
De biceps curl doe je om je biceps te trainen, niet je heupen, billen, schouders of onderrug. Hou je lichaam dus stil — alleen je ellebogen bewegen en, afhankelijk van de ROM die je verkiest, je schouders een beetje. Als je biceps geen herhaling meer aankan, is je set afgelopen en hoef je dus niet te compenseren met andere spiergroepen.
4. Te strikt in de uitvoering willen zijn
Een strikte uitvoering betekent ook weer niet dat je tegen de wetten der natuur moet ingaan. Als je een (flink) gewicht curlt, zal je bovenlichaam automatisch iets naar achteren leunen. Dat is oké, want anders zou je voorover vallen:
5. De biceps niet genoeg voelen
Het creëren van een optimale mind-muscle connection, met de doelspier dus, doet wonderen voor je gains. Zo blijkt nog maar eens uit een onderzoek uit 2018 van spiergroeiprofessor Brad Schoenfeld. In deze studie van acht weken trainde de ene groep met focus op de biceps door deze samen te knijpen, terwijl de andere groep de opdracht kreeg simpelweg het gewicht te tillen. Het resultaat? De groep die op de spier focuste behaalde bijna twee keer zoveel spiergroei als de groep die enkel de beweging voltooide.
Ook uit tal van andere onderzoeken blijkt dat de mind-muscle connection daadwerkelijk van belang is voor wie voor spiergroei traint. Meer daarover in dit artikel.
6. Niet weten welke greep te hanteren
Er bestaat geen magische greep voor barbell biceps curls: de ideale greep is persoonlijk. Zolang je geen pijn of ongemak ervaart in je schouders, ellebogen en polsen, en zolang je een goeie mind-muscle connection met je biceps kunt bewerkstelligen, is je greep goed.
Voor je polsen geldt dat je deze gedurende de hele oefening in lijn met je voorarm houdt. Op die manier activeer je je biceps meer ten koste van je onderarmen:
Sommigen prefereren voor biceps curls een ez-bar in plaats van een rechte stang, met name om de polsen te ontzien. Ook dat is prima.
7. Niet weten welk gewicht te gebruiken
Er bestaat ook geen magische reprange voor barbell biceps curls, zolang je maar altijd in dezelfde range opereert en progressive overload toepast.
Het is wel af te raden om in overdreven lage of overdreven hoge repranges te trainen. Als je ergens tussen de 5 en 20 herhalingen zit, zit je altijd goed.
Sommigen rijgen lukraak wat gewicht aan de stang en zien vanzelf wel waar ze uitkomen. Trainen voor spiergroei betekent echter dat je training na training dezelfde oefening, met dezelfde ROM en in dezelfde reprange doet. Het enige verschil is dat je per training zwaarder probeert te gaan in gewicht en/of een hoger aantal herhalingen dan de vorige keer probeert te halen.
Laatst bijgewerkt op 20 november 2022.