Unilateral lat pulldown Voor gevleugelde lats

Op zoek naar wat variatie in oefeningen om je musculus latissimus dorsi, of ‘lats’, te trainen? Voer je lat-pulldowns dan eenarmig uit en geef een nieuwe trainingsimpuls aan je brede rugspier.

Unilateraal, of eenzijdig trainen – één lichaamshelft, dat wil zeggen één arm of been, tegelijk trainen in plaats van ze alle twee – heeft als groot voordeel dat het zorgt voor een balans in kracht en musculariteit. De sterkere lichaamshelft kan immers niet compenseren voor de zwakkere. Ook zorgt unilateraal trainen voor overall krachttoename en spiergroei.

Natuurlijk, je doet eenarmig dumbbellroeien voor je bovenrug. Maar heb je er al eens aan gedacht je lats unilateraal te trainen? Bevestig een enkelhandige greep aan de kabel van een single pulley station. Kniel voor het station en zorg ervoor dat je de pulley hoog genoeg bevestigd hebt voor een goede rek in je lats.

Ga ruim vóór het station zitten, zodat je naar je toe en naar beneden trekt. Zo maak je de oefening mijns inziens effectiever. Je lats bewegen je bovenarm namelijk niet alleen naar je toe in het frontale vlak, zoals bij reguliere pulldowns, maar ook in het saggitale vlak, zoals bij pulldowns met gestrekte armen.

De eenarmige uitvoer maakt het mogelijk aan het eind van de beweging je schouder(blad) iets naar beneden te bewegen, door je bovenarm stevig tegen de zijkant van je romp aan te drukken en iets zijwaarts te hellen. Zo krijg je een maximale piekcontractie.