Cable crunch Doe jij hem goed?

Cable crunches (ook wel: ab pulldowns of rope crunch pulldowns) zijn één van de beste oefeningen voor een sixpack, maar helaas wordt deze buikspieroefening vaak verkeerd uitgevoerd, waardoor de heupbuigers het gros van het werk doen. Voorkom deze fout en maak de oefening effectiever.

Uitvoering

Kneeling cable crunches voer je uit knielend voor een pulleystation, met een (dubbel) tricepstouw vastgemaakt aan de kabel. In principe maakt het niet veel uit of je gezicht richting het station wijst of ervanaf.

Voor een correcte uitvoer is het van belang dat je heupen tijdens de uitvoer in dezelfde positie blijven en niet het werk overnemen van je buikspieren. Ook is het zaak niet met je armen aan het touw te gaan trekken en je schouders of triceps een deel van het werk te laten doen; de positie van je handen ten opzichte van je hoofd blijft ongewijzigd!

Probeer in het bovenste deel van de beweging je buikspieren uit te strekken, terwijl je ze zo hard mogelijk probeert samen te knijpen in het onderste deel.

Voor een maximale contractie van je buikspieren is het verder belangrijk dat je je rug bolt. Dat is deze keer dus geen uitvoeringsfout, maar een must!

Voordeel

Groot voordeel van cable crunches is dat je de weerstand eenvoudig kunt aanpassen. Je hoeft alleen maar het pennetje te verstellen. Daardoor is het ook gemakkelijk bij deze oefening een intensiteitstechniek als dropsets toe te passen.

Daarnaast is de oefening gewoon dodelijk effectief en dus zowat onmisbaar voor het creëren van een sixpack.

Laatst bijgewerkt op 11 juli 2021.