Wandelen klinkt weinig hardcore, maar voor bodybuilders die vet willen verliezen is het wellicht de beste vorm van bewegen. Naast krachttraining dan. De vier belangrijkste voordelen van wandelen op een rij.
1. Je gebruikt vet als primaire energiebron
Door te wandelen verbrand je vet, maar blijven je glycogeenvoorraden gespaard. Om hoogleraar Maria Hopman te citeren:
Hardlopen doet een mens op koolhydraten, glycogeen om precies te zijn. Voor wandelen spreekt het lichaam juist zijn vetvoorraad aan, om glycogeen te sparen voor als plotseling die leeuw uit de bosjes opduikt.[ii]
Helaas is ons lichaam zó geprogrammeerd, dat het het gebruik van verschillende energiebronnen onderling compenseert. Dus als je twee uur gewandeld hebt en relatief veel vet hebt gebruikt, ga je tijdens de activiteiten daarna relatief meer koolhydraten gebruiken[i][iii]. Daarom kun je het beste niet al te lang vóór je krachttraining wandelen. Als je dan ook nog (snelle) koolhydraten voorafgaand aan de training nuttigt, ben je tijdens de training verzekerd van optimaal gevulde glycogeenvoorraden. ‘Optimaal’ naar de moeilijke omstandigheden van de cut.
2. Wandelen is niet belastend
Als bodybuilder moet krachttraining je hoogste prioriteit zijn, óók tijdens de cut. Het doen van cardio mag de prestaties en het herstel van je krachttraining niet in de weg staan. Om het met coach, wetenschapper en auteur Eric Helms te zeggen:
Remember that you’re a weightlifter first.
Nu kun je krachttraining heus wel met andere sporten combineren (‘concurrent training’), zonder dat je gains daar onder lijden. Zie topvoetballers, wanneer ze na de wedstrijd hun shirts uittrekken. Ondanks dat ze naast krachttraining heel veel andere soorten training doen, hebben ze bijna allemaal gespierde torso’s. Of lees het boek ‘The Hybrid Athlete’ eens. Daarin beschrijft Alex Viada hoe hij gelijktijdig kon excelleren in powerlifting en hardlopen.
De angst voor de negatieve effecten van concurrent training lijkt dus wat overdreven, zoals ook een recente metastudie aantoont over het combineren van krachttraining en HIIT[iv]. Zolang je de hoeveelheid binnen de perken houdt, zal HIIT niet ten koste gaan van je spiergroei of -behoud.
Maar niet iedereen leeft als een topsporter. Stress (zie volgende paragraaf), slaaptekort en gebrekkige voeding zijn in de hectiek van alledag niet altijd te vermijden. Als je dan óók nog op een fors energietekort moet leven, kun je je totale trainingsbelasting maar beter beperkt houden. Wandelen is dan een prima optie, omdat je lichaam er niet of nauwelijks van hoeft te herstellen. Sterker nog: wandelen verhoogt de bloedsomloop, wat juist helpt bij het herstel van letsels en zelfs van training[i][v][vi].
Tot slot laat wandelen je stresshormoon cortisol met rust. Terwijl alle andere vormen van trainen je cortisolniveau doen stijgen, kan het door te wandelen zelfs dalen (zie volgende punt). Ook dát is van belang voor spierbehoud. Duurtraining van middelmatige of hoge intensiteit (bijvoorbeeld fietsen of hardlopen) kan je cortisolniveau dusdanig laten stijgen, dat bepaalde eiwitten in je spieren worden afgebroken. Al geldt ook hierbij geldt weer dat je al excessief veel duurtraining moet doen wil je lichaam je spiermassa gaan aanvreten.
3. Wandelen vermindert stress
Nog zo’n onding dat je als bodybuilder moet vermijden voor optimaal spierherstel, zeker tijdens de cut: stress. Wandelen kan ook dáár bij helpen. We zagen al dat bij wandelen, door de geringe trainingsbelasting, geen cortisolstijging plaatsvindt. Maar wandelen kan stress zelfs verminderen!
Een dagelijkse wandeling kan je een enorme mentale boost geven. Wandelen verbetert je humeur[vii], verruimt je creatieve geest[viii] en vermindert negatieve gedachten, vooral als je het in de vrije natuur doet[ix].
4. Wandelen maakt minder hongerig
Met cardio verband je calorieën, wat ontegenzeglijk kan bijdragen aan vetverlies. Maar cardio doen maakt ook hongerig. Na een stevige duurinspanning volgt meestal de stevige trek. Als je daaraan toegeeft, is je cardio voor niks geweest – althans, wat vetverlies betreft.
Wandelen daarentegen heeft, door het low impact-karakter, veel minder invloed op je eetlust. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2010:
An acute bout of subjectively paced brisk walking does not elicit compensatory responses in acylated ghrelin, appetite, or energy intake. This finding lends support for a role of brisk walking in weight management.[xi]
Nadeel
Wandelen heeft ook een nadeel: het kost relatief veel tijd. Duurtraining en HIIT zijn onmiskenbaar veel snellere manieren om vet te verbranden.
Voor wandelen geldt als vuistregel dat je per afgelegde kilometer ongeveer 60 kcal verbrandt, uitgaande van een gemiddeld looptempo (circa 5 km/u). Dat komt neer op zo’n 300 kcal per uur. Anderen gebruiken als regel dat je per km je gewicht in kcal verbrandt, dus bijvoorbeeld 75 kcal als je 75 kg weegt. Al lijkt dit bij 5 km/u al wat aan de hoge kant. Je kunt een wandelcalculator gebruiken om een preciezere inschatting te maken van het aantal calorieën dat je wegwandelt.
Met een goede HIIT-sessie verbrand je die 300 kcal binnen een minuut of 20. HIIT en andere vormen van intensieve cardio zijn dus een stuk efficiënter dan wandelen: je verbrandt minder vet in directe zin, maar je verbruikt beduidend meer calorieën dan met wandelen. Daardoor kun je een groter calorietekort creëren en verbrand je uiteindelijk toch meer vet. Wandelen is bij veel afvallers dan ook niet populair. Maar in dit artikel hebben we je hopelijk duidelijk gemaakt dat vetverlies bij bodybuilders een veel complexere opgave is, waarvoor wandelen een aantal unieke voordelen biedt.
Bedenk ook dat je wandelen makkelijk kunt integreren in je dagelijks leven: wandelen naar je werk of naar de winkel bijvoorbeeld. Of naar de sportschool.
Laatst bijgewerkt op 24 maart 2023.
Referenties
- [i] https://www.t-nation.com/training/get-ripped-get-walking
- [ii] https://www.trouw.nl/home/nederland-loopt-zich-het-leplazarus~aa3452e5/
- [iii] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15896087
- [iv] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02640414.2018.1464636
- [v] https://www.t-nation.com/training/the-best-cardio-for-hardcore-lifters
- [vi] https://bjsm.bmj.com/content/early/2014/12/19/bjsports-2014-094157
- [vii] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27100368
- [viii] https://www.apa.org/pubs/journals/releases/xlm-a0036577.pdf
- [ix] http://www.pnas.org/content/112/28/8567
- [x] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10744352
- [xi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19952806