Tip

Vergeet je warming-up niet Je hart en longen wakker maken

Het is verleidelijk om meteen aan je oefeningen te beginnen zodra je de sportschool binnenwandelt. Via een paar lichte setjes werk je toe naar je werksets. Prima, toch? Of …?

Tien minuten opwarmen

Mijn eerste sportschool was een klein particulier fitnesscenter, gerund door een oud-commando die iedereen persoonlijk trainde. Hij stond erop dat iedereen eerst tien minuten op een ouderwetse roeimachine doorbracht vóór hij aan zijn training begon. In zijn filosofie moest het hele lichaam zijn opgewarmd voordat je aan een spierspecifieke oefening begon. Zodra je gezicht rood werd en de eerste zweetdruppels zich op je voorhoofd vormden, mocht je aan je trainingsroutine beginnen. Hij waakte er bovendien voor dat je niet te lang rustte tussen je sets en oefeningen.

Gezonde tegenzin

Destijds deed ik deze warming-up met gezonde tegenzin. Het laat zich raden wat er gebeurde toen ik deze sportschool verliet en elders ging trainen. Sinds kort, na een pauze van twintig jaar, warm ik echter weer op de ‘ouderwetse’ manier op. En ik heb er spijt van dat ik dit in de tussentijd niet heb gedaan.

Energieker aan je training beginnen

Door je hart en longen wakker te maken voor je training, haal je het lichaam uit zijn homeostase, of ruststand. Je bereidt je als het ware voor op de strijd. Er wordt meer bloed en zuurstof naar je spieren getransporteerd. Ikzelf ervaar dat ik energieker aan mijn training begin en dat ook blijf tijdens mijn work-out. Je hele mindset is anders. Last but not least lijkt een iets verhoogde lichaamstemperatuur een gunstig effect te hebben op de hormonale respons op je training en dus op je vooruitgang.

Referenties