Te veel vitaminen nadelig voor spiergroei Nieuwe studie

Vitaminen zijn belangrijk voor je gezondheid. Buitengewoon veel vitaminen consumeren kan echter ten koste gaan van je gains. Hoe zit dat precies?

Onderzoek

Het suppleren van vitamine C en E reduceert volgens meerdere studies de spiergroei en krachtontwikkeling. Dat is de conclusie van een nieuwe wetenschappelijke review.

Ontstekingen

Ontstekingen in het lichaam worden over het algemeen als slecht beschouwd, maar feitelijk zijn ze een normale reactie op inspanning. Wanneer je traint, wanneer je een spier onder druk zet, moet deze zich aanpassen. Daarbij is er een zeker niveau van ontsteking nodig. Het is alsof het immuunsysteem zegt: we hebben hulp nodig om onszelf weer in evenwicht te brengen en te herstellen.

Wanneer je deze ontsteking overmatig onderdrukt met hoge doseringen vitamine C en E, of een andere antioxidant of ontstekingsremmer, kan dit spiergroei en krachtontwikkeling direct schaden.

Dosering

Het venijn zit ‘m daarbij in de dosering, duidt coach Menno Henselmans. Over het algemeen heeft onderzoek uitgewezen dat het het beste is om vitamine C-doseringen van meer dan een gram per dag en vitamine E-doseringen van meer dan 200 milligram per dag te vermijden. Dat is al veel meer dan je nodig hebt; je hebt als krachttrainer hooguit zo’n 200 milligram vitamine C nodig of 30 milligram vitamine E. Als je die uit whole foods haalt, kom je vrijwel nooit in de problemen.

Je kunt kortom alle groenten en fruit eten die je wilt, maar vermijd supplementen. Dat komt overeen met de conclusie van de onderzoekers:

Acquiring antioxidants through a balanced and well-diversified diet is generally better than taking vitamin supplements.

We snappen dat je graag op safe wilt spelen en bijvoorbeeld een multivitamine neemt, maar voor optimale resultaten van je krachttraining kun je beter zorgen voor een divers eetpatroon met veel groenten en fruit.