Scrape-the-rack press Schraap je schouders in vorm

Of je er in je sportschool blij mee zullen zijn dat je deze oefening doet, weten we niet. Maar het is een prima schouderoefening en alternatief voor de conventionele shoulder press: the scrape-the-rack press.

Meadows

We hebben de scrape-the-rack press niet zelf verzonnen; daarvoor zijn we schatplichtig aan bodybuilder John Meadows, die we deze oefening in een YouTube-filmpje zagen uitvoeren. Sindsdien is het een van onze favoriete schouderoefeningen.

Rack versus Smith

De scrape-the-rack press voer je uit in een power rack, waarbij je de halterstang op en neer beweegt langs de palen, waardoor je er als het ware de lak van afschraapt. Vandaar de naam van de oefening. Kun je dan niet beter schouderdrukken in de Smith-machine? Nee. In een Smith-machine kan de stang voor- noch achterwaarts bewegen. Bij de scrape-the-rack press kan de stang in principe wel naar achteren bewegen, waardoor enige stabilisatie vereist is.

Voordelen

Waarom de scrape-the-rack press? Dat moet je eigenlijk zelf ervaren. De oefening verbetert je schouderstabiliteit en dat voel je direct in je schouders en lage rug. Daardoor is de oefening gemakkelijker en veiliger in uitvoering dan de gewone overhead press, en ideaal voor beginners en mensen met lichte schouder- en/of rugklachten. Gebruik bij voorkeur een split-stance (je plaats dus één voet voor) en gebruik eventueel een duimloze greep (false grip).