Tip

Doe mee aan een wedstrijd!

Wat je trainingsdoel ook is: je inschrijven voor een wedstrijd helpt je bij het (sneller) halen van dat doel. Waarom? Een wedstrijd geeft je ten eerste een harde deadline voor het bereiken van een bepaalde doelstelling. Ten tweede kun je uit het wedstrijdelement extra motivatie halen. Ook al denk je misschien dat je al optimaal gemotiveerd bent.

Van nature competitief

Misschien ben je niet zo competitief. Je enige concurrent, dat ben je zelf – toch? Maar je kunt jezelf ook overtreffen door de strijd aan te gaan met anderen. De mens is namelijk van nature competitief. Dat is evolutionair zo bepaald. Een ander, die zichzelf ook wil overtreffen, kan het beste uit jezelf halen. Ook je naaste omgeving en het publiek spelen een motiverende rol. Er is altijd wel een plaatselijke of regionale wedstrijd op jouw niveau, wat je trainingsdiscipline ook is: bodybuilding, powerlifting, strongman of CrossFit.

Doelgericht

Mensen hebben er een handje aan doelen voor zich uit te schuiven. Een wedstrijddatum verschaft je die luxe niet en houdt geen rekening met jou en je planning. Je moet je planning op de wedstrijd afstemmen. Dat betekent dat je zorgvuldiger moet omspringen met je training, voeding, rust, privéleven en andere factoren. Je gaat kortom veel doelgerichter te werk. Daarbij heb je waarschijnlijk meer oog voor een van de belangrijkste aspecten van serieuze training: blessurepreventie. Je kunt immers niet geblesseerd deelnemen aan een wedstrijd.

Publiek als extra motivatie

De wedstrijd zélf, al geldt dat wellicht wat minder voor bodybuilding, zorgt ook voor extra motivatie en ergo betere prestatie. Of denk je niet dat, met de finishlijn in zicht, het feit dat iemand jou op je hielen zit (of vice versa), ervoor zorgt dat je nog een tandje kan bijschakelen? Ook het publiek kan enorm motiverend werken. Dat werkt al zo met de ’toeschouwers’ in je sportschool. Waarschijnlijk kun je mét (luidruchtige) kijkers een paar kilogram extra tillen of nét die ene extra herhaling doen. Deelnemen aan een wedstrijd en de voorbereiding daarop vraagt vaak ook om opofferingen van je naasten. Ook dát kan extra motiverend werken. Je wilt je geliefden immers niet in de steek laten. Niet voor niets dragen (top)sporters een overwinning vaak op aan hun ouders, partner, kind etc.

Tot slot

Kortom: schrijf jezelf in voor een bodybuildingwedstrijd, powerlifting meet of strongmancompetitie. En geef jezelf en anderen de kans het beste uit zichzelf te halen!