Q&A

Isolatieoefeningen voor je armen: nodig of overbodig?

Eerder ontkrachtten we de mythe dat je geen (isolatie)oefeningen voor je buikspieren hoeft te doen, zolang je maar voldoende compoundoefeningen doet. Het behoeft eigenlijk geen betoog dat hetzelfde geldt voor je (boven)armspieren.

Als je maar genoeg pushoefeningen doet, train je je triceps al vaak genoeg, is een bekende misconceptie. En door al dat zware pullwerk, krijgen je biceps het al zwaar genoeg te verduren, is van hetzelfde laken een pak.

Maar heb je het al eens andersom bekeken? Heb je al eens als volgt geredeneerd: omdat mijn armen een belangrijke rol spelen in compoundoefeningen, moet ik ze juist geïsoleerd trainen en sterker maken?

Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. En als je geen direct armwerk doet, is het goed mogelijk dat je armen de zwakke schakel zijn in bijvoorbeeld de bench press of rows. De slimmeriken onder jullie weten dat de triceps een grote rol spelen in met name de lock-outfase van de bench press.

Vanuit bodybuildingperspectief zijn isolatie-oefeningen bovendien onmisbaar om het volledige potentieel aan spiermassa te benutten: geen blaffers van biceps en hoefijzers van triceps zonder curls en extensions.

Maar niet alleen bodybuilders, ook praktisch elke powerlifter en strongman doet isolatieoefeningen voor z’n armen. Deze worden natuurlijk wel pas na de ‘big lifts’ gedaan, of op een aparte dag.