Vince Gironda perfect barbell curls

Alleen de groten weten een oefening naar zich vernoemd: Scott Curls, (Larry Scott) Arnold press (Arnold Schwarzenegger) en Yates rows (Dorian Yates) bijvoorbeeld. Zo bestaat er ook een oefening die vernoemd is naar bodybuildinggoeroe Vince Gironda: Vince Gironda (perfect) barbell curls.

Over Vince Gironda

Voor we dieper ingaan op de oefening, eerst kort iets over Vince Gironda (1917-1997) zelf. Gironda was een niet-onverdienstelijk bodybuilder in de jaren 50, maar zijn bekendheid heeft hij vooral te danken als zijn reputatie als personal trainer en zijn onorthodoxe ideeën over training. Hij wordt door velen beschouwd als de eerste échte bodybuildingtrainer. Gironda is wellicht het bekendst van zijn 8×8-systeem, een ‘high-volume’ trainingsmethode die draait om acht sets van acht herhalingen; heel wat meer dan ‘jouw’ drie sets van tien. Gironda had decennialang zijn eigen sportschool, waar namen als Lou Ferrigno, Arnold Schwarzenegger en Frank Zane regelmatig trainden. Ook stoomde hij Hollywoodacteurs als Clint Eastwood en Jeff Goldblum klaar voor hun filmrollen. Gironda, die zei dat bodybuilding voor 85 procent uit voeding bestond, schijnt een jonge Schwarzenegger, net aangekomen in de VS, ‘(just another) fat fuck’ genoemd te hebben, refererend aan de verschillende esthetische standaarden in het bodybuildingcircuit in Europa en de VS.

Gironda barbell curls

Gironda had afwijkende ideeën over oefeningen. Zo perfectioneerde hij het traditionele armbuigen met een rechte halterstang, die hij de ‘perfect barbell curl’ noemde. In feite start je de oefening met je bovenlichaam achterovergebogen, met de schouders achter de heupen en knieën, en eindig je de oefening met voorovergebogen torso, waarbij de schouders zich vóór de heupen en knieën bevinden. Tijdens het laten zakken van het gewicht hel je vervolgens weer naar achteren. Het idee hierachter is een constante spanning tijdens de hele bewegingsbaan, en een betere rek en piekcontractie. Sleutel tot succes is het gebruik van bescheiden gewichten en een gecontroleerde uitvoer. Beweeg je bovenlichaam dus langzaam en ga er niet mee zwaaien: het is geen cheat curl.