Antioxidanten staan bekend als gezonde voedingsstoffen. Maar te veel antioxidanten binnenkrijgen kan juist negatief uitpakken, onder andere voor spiergroei. Hoe zit dat precies?
Oxidatie
Antioxidanten zijn – de naam zegt het al – stoffen die oxidatie tegengaan. Oxidatie is simpel gezegd de reactie met zuurstof en komt zowel in de levende als niet-levende natuur voor. Het roesten van ijzer is een goed voorbeeld van oxidatie. Het ijzer roest, omdat het reageert met zuurstof, ofwel oxideert.
Ook in het menselijk lichaam vindt oxidatie plaats. Een voorbeeld van oxidatie in het lichaam is de oxidatie van glucose, oftewel het omzetten van de koolhydraten (suikers) uit je voeding in energie.
Oxidatie is essentieel voor de instandhouding van leven.
Vrije radicalen
Bij het oxidatieproces kunnen echter ook schadelijke stoffen vrijkomen, de zogenaamde vrije radicalen. Dat zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels, de zogenaamde oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat als er te veel vrije radicalen in het lichaam aanwezig zijn, of wanneer deze stoffen zich op ongewenste plekken in het lichaam bevinden.
Er zijn sterke aanwijzingen dat vrije radicalen een (belangrijke) rol spelen in het ontstaan van ziekten zoals kanker en hart- en vaataandoeningen en mogelijk ook een rol spelen in ouderdomsziekten als Alzheimer, de ziekte van Parkinson, diabetes en diverse neuro(musculaire) aandoeningen.
Antioxidanten
‘Antioxidanten’ is een paraplubegrip voor diverse vitaminen (waaronder vitaminen A, C en E), spoorelementen (koper, mangaan, seleen en zink) en bioactieve stoffen met een antioxidatieve werking (carotenoïden, flavonoïden en co-enzym Q10).
Antioxidanten komen vooral voor in groente en fruit – met name bessen – maar ook in plantaardige dranken als koffie, thee en wijn. Het eten van bessen is dus een goede manier om in (een deel van) je antioxidanten te voorzien. Net als het drinken van thee en koffie (gematigd).
Antioxidanten gaan vrije radicalen tegen en kunnen zo oxidatieve stress verminderen. Daarom worden ze als ‘goed’ gezien. Overmatige oxidatieve stress kan weefselschade veroorzaken en wordt daarom vaak als ‘slecht’ bestempeld. Dit is echter wat te simpel gesteld, zoals we hierna zullen zien.
Sporten en oxidatieve stress
Sporten verhoogt de oxidatieve stress in spieren. Dit zorgt ervoor dat de spier zich aanpast aan lichaamsbeweging, wat suggereert dat een zekere mate van oxidatieve stress gunstig is. Daarom zou je kunnen speculeren dat inname met antioxidanten rond de (kracht)training moet worden vermeden, zeker als het om supplementen gaat.
Een Noorse studie bevestigt dat. Men onderzocht of een hoog gedoseerd antioxidant-supplement de toename van de vetvrije massa beïnvloedt tijdens twaalf weken krachttraining bij oudere volwassenen. De ene groep kreeg voor en na elke training vitamine C (500 mg) en E (117,5 mg), terwijl de andere groep een placebosupplement kreeg. De groep die het antioxidant-supplement kreeg, vertoonde een lagere toename van de vetvrije massa in vergelijking met de placebogroep (+0,87 versus +2,19 kg).
Dit betekent echter niet dat antioxidanten volledig moeten worden vermeden. De doseringen van vitamine C en E in deze studie waren erg hoog. Sinaasappels staan bijvoorbeeld bekend om hun hoge vitamine C-gehalte. Je zou tien sinaasappels moeten eten voor het sporten en nog eens tien na het sporten om dezelfde hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen in dit onderzoek. Daarom lijkt het onnodig om antioxidanten uit reguliere voeding te mijden, concludeert onderzoeker Jorn Trommelen. Maar het is waarschijnlijk wel een goed idee om géén antioxidant-supplementen te gebruiken, vooral niet rond de training.
Bedenk wel dat het wetenschappelijk bewijs hiervoor, afgezien van de Noorse studie, nog beperkt is.
Conclusie
Antioxidanten zijn op zichzelf gezonde voedingsstoffen, maar een hoog gedoseerd antioxidant-supplement kan de adaptieve reactie op lichaamsbeweging verminderen. Dat betekent remming van spiergroei. Daarom laat je als bodybuilder deze supplementen beter staan, zeker rond de training.
Een gezond, gevarieerd voedingspatroon zorgt automatisch voor voldoende antioxidanten zonder dat dat ten koste gaat van je trainingsprestaties.
Referenties
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26129928/
- https://www.instagram.com/p/CoU7ZbnoX_t/
- https://www.strongerbyscience.com/antioxidants/