Squatten op een Bosu ball? Doe maar niet Over 'functioneel trainen'

Het is een understatement als we zeggen dat we niet zo van de term ‘functional training’ houden. Het is een holle term, want praktisch elke vorm van training heeft een functie. De term zou haast suggereren dat ‘gewone’ krachttraining geen functie heeft.

Fitnessballen

Attributen die al snel in verband worden gebracht met functionele training, zijn balanstrainers en fitnessballen. Begrijp ons niet verkeerd. Bosu balls bijvoorbeeld zijn functioneel. Als je aan je balans en coördinatie wilt werken bijvoorbeeld. Maar in krachttraining is er geen plek voor.

Functionele training

Krachttraining is misschien wel de beste vorm van functionele training, als we die term gebruiken in de context die de uitvinders ervan ermee bedoelen. Wat origineel met functionele training wordt bedoeld, is dat je er in het dagelijks leven, bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, iets aan hebt. Dus niet enkel in de sportschool.

Acrobaat

Hoewel je met een Bosu ball bijvoorbeeld kunt werken aan je balans en coördinatie, zou je het niet moeten combineren met krachtoefeningen. ‘Maar als je squat op een Bosu ball, train je toch óók je stabilisatoren?’ Ja, dat is waar. Maar op een onstabiel oppervlak ben je meer bezig met je evenwicht te bewaren dan met krachttraining. En tenzij je pak ‘m beet een acrobaat bent, heb je er weinig tot niets aan. De oppervlakken waar wij in het dagelijks leven over lopen, hebben namelijk de neiging vrij stabiel te zijn.

‘Gewone’ krachttraining

Voor de meeste mensen is ‘gewone’ krachttraining functioneler dan pak ‘m beet squatten op een Bosu ball. Vergeet niet dat je met krachttraining óók aan je balans en coördinatie werkt. En wel op een manier die ruim toereikend is voor dagelijkse activiteiten als boodschappen doen, de trap oplopen en helpen bij een verhuizing.

Best of both worlds?

Als je denkt dat je door te squatten op een Bosu ball ‘the best of both worlds krijgt’, heb je het mis. Kracht is massa keer acceleratie/versnelling (f=m*a). Natuurkunde op middelbareschoolniveau. Als je op een onstabiel oppervlak squat, kun je veel minder gewicht gebruiken én voer je de oefening trager uit. Resultaat? Minder krachtproductie en het kost ook nog ‘s meer energie.

Specificiteit

Beter is het om krachtoefeningen en evenwichtsoefeningen te scheiden. Het combineren van beide geeft je niet ‘the best of both worlds’ en je wordt er geen ‘better all-around athlete’ van. Wat we hier in werking zien, is het (trainings)principe der specificiteit. Dus laat de trucjes op de Bosu ball maar liever achterwege.