Mixed grip deadlift Do or don't?

Veel mensen gebruiken standaard een mixed grip bij de deadlift. Bij een mixed grip, of gemengde greep, wijst de handpalm van je ene hand naar je toe en de andere van je af. Door deze mix van een bovenhandse en onderhandse greep, heb je meer gripkracht en kun je meer gewicht tillen. Maar deze greep is niet zonder risico’s.

De gevaren van een mixed grip

De neutrale positie van de armen is als de handpalmen naar elkaar toewijzen. In die zin is zowel een bovenhandse (geproneerde) als onderhandse (gesupineerde) greep ‘onnatuurlijk’ te noemen. Beide armen zullen terug in de neutrale positie proberen te komen. Dat wil zeggen dat de arm van de geproneerde greep naar buiten zal willen draaien en de arm van de gesupineerde greep naar binnen. Daardoor is het lastig de stang recht te houden en zal deze linksof of rechtsom willen draaien. Een beweging die gecorrigeerd moet worden door je lumbale wervelkolom. Dat is op zich geen probleem, als je een gemengde greep slechts nu en dan gebruikt. Als je constant een mixed grip gebruikt, kan dit op termijn zorgen voor een krachtonbalans. En dat kan weer leiden tot blessures bij het deadliften.

Bovendien breng je met een gemengde greep de biceps van je gesupineerde arm in een blessuregevoelige positie. In het ergste geval scheurt je biceps af bij de aanhechting aan het spaakbeen. De YouTube-filmpjes waarin je dit ziet gebeuren, zullen we je besparen.

Hook grip

Een beter alternatief voor de mixed grip, is de hook grip, die gewichtheffers vaak toepassen. Bij de hook grip plaats je simpel gezegd je vingers over je duim. Meer precies je pakt de stang vast, buigt je duim richting je handpalm en plaatst je wijs- en middelvinger – en als het lukt ook nog ringvinger – eroverheen. Op die manier klem je de duim vast en heb je een ijzersterke grip! Deze greep kan in het begin vrij pijnlijk zijn, maar al snel zul je hieraan wennen.

Slotsom

Deadliften met een gemengde greep raden wij in principe af, tenzij je een wedstrijdspowerlifter bent. Probeer in plaats daarvan eens de hook grip. En bedenk dat je met een dubbel bovenhandse greep je gripkracht vergroot en daarmee ook het gewicht dat je kunt liften.

Als je tóch de mixed grip wilt gebruiken, doe dat dan niet continu, anders ontwikkel je een krachtonbalans, met alle risico’s van dien.