Q&A

Wat is de beste schoen voor krachttraining?

Voor hardlopen, gebruik je hardloopschoenen. Wie voetbalt, bindt zijn kicksen onder. Logisch, toch? Maar welke schoenen gebruik je bij krachtsport? En dan bedoelen we de pure krachttraining en dus bijvoorbeeld geen CrossFit.

Hardloopschoenen en sneakers

In de sportschool zien we mensen op een scala aan verschillende soorten schoenen rond. Maar het gros van de bezoekers draagt ‘gewone’ hardloopschoenen of sneakers. Al was het maar voor de warming-up op de loopband. Maar hardloopschoenen zijn zowat het slechtste type schoenen dat je kunt dragen tijdens oefeningen als de squat en (staand) schouderdrukken.

Een schoen voor in het krachthonk moet je twee dingen bieden: stabiliteit en stevigheid. En op dat vlak schieten hardloopschoenen tekort. Een hardloopschoen is ontworpen om de impact die elke landing van je voet heeft op je spieren, pezen, botten en gewrichten te verkleinen. Daarom beschikt de zool van een hardloopschoen in mindere of meerdere mate over dempende eigenschappen, wat voor het nodige loopcomfort zorgt. Vanwege de afwikkeling van de voet bij het hardlopen, moet de zool van een hardloopschoen ook flexibel zijn. De zool van een hardloopschoen bestaat daarom uit drie delen: de voorvoet en hiel, met daartussen een ‘brug’.

Gewichthefschoenen en powerliftingschoenen

Goed. De eigenschappen die je dus in hardloopschoenen aantreft, zijn praktisch tegenovergesteld aan de kenmerken waaraan een goede gewichthef- of powerliftingschoen moet voldoen.

Om bij de basis te beginnen: de zool. De tussenzool van gewichthef- en powerliftingschoenen is massief en gemaakt van hoogwaardig kunststof (EVA). Bij oudere modellen was deze tussenzool opgebouwd uit laagjes kurk.

De (dunnere) loopzool is ook stug en nagenoeg vlak, voor een optimaal contact met de vloer. Vaak heeft deze een honingraatstructuur voor de nodige grip. Dit alles maakt de zool zeer stijf, waardoor je rotsvast staat bij oefeningen als de squat.

Gewichthefschoenen en powerliftingschoenen hebben een hak van circa 2 cm respectievelijk 1,5 cm. Dat lijkt veel, maar is in feite niet veel meer dan de hak van je dagelijkse schoenen of sportschoenen. Het enige verschil is dat de hak van een gewichthef- of powerliftingschoen praktisch niet inzakt, wat je de nodige stabiliteit geeft en zorgt voor maximale krachtoverdracht. Daardoor train je niet alleen veiliger, maar ook effectiever. De hak biedt ook uitkomst voor mensen die te maken hebben met mobiliteitsproblemen bij het squatten. Al is het natuurlijk eerst zaak je mobiliteit te vergroten met gerichte oefeningen.

Het bovenwerk van de schoen is ook zeer solide, met een extra stevige contrefort. Dat is is de versteviging aan de achterzijde van de schoen, waardoor je hielen op hun plek blijven. Naast veters hebben deze schoenen vaak ook een of meerdere klittenbandsluitingen. Door dit alles sta je bij wijze van spreken aan de grond genageld.

Alternatieven

Wat ons betreft mogen gewichthef- of powerliftingschoenen niet ontbreken in de sporttas van de serieuze krachtsporter. Maar er bestaan probate alternatieven.

Zo zijn er mensen die zweren bij blootsvoets trainen of trainen met ‘barefoot’-schoenen. Een veelgehoord argument is dat dit het meest natuurlijk is. Je kunt je echter afvragen hoe natuurlijk het is om te squatten met pak ‘m beet anderhalve tot twee keer je lichaamsgewicht op de stang. Lichaamsgewichtoefeningen daarentegen kun je prima blootsvoets uitvoeren.

Een degelijk alternatief voor gewichthef- en powerliftingschoenen is de Converse Chuck Taylor All Star, die in powerliftingkringen een zeker cultstatus geniet. Toch vinden wij die persoonlijk minder geschikt als allround krachtsportschoen. En wel vanwege het linnen bovenwerk, waardoor het je bij met name het squatten aan zijwaartse stabiliteit ontbreekt.

Wil je geen geld uitgeven aan ‘speciale’ schoenen? Dan kun je het best dat oude paar zaalvoetbalschoenen dat je nog in de kast hebt staan dragen naar de sportschool.

Hoe het ook is: draag in ieder geval geen hardloopschoenen naar de sportschool. Draag een schoen die je stabiliteit en stevigheid biedt en die dus over een volledig platte en harde zool beschikt.