Review: Mass Creatine van Bodylab24

Mass Creatine van Bodylab24 is een mix van ‘snelle’ koolhydraten en creatine. De combinatie met koolhydraten zorg ervoor dat de spieren de creatine beter opnemen. Verder bevat Mass Creatine de aminozuren beta-alanine en taurine.

Update 15-5-2020: dit product is niet meer leverbaar.

Creatine in het kort

Creatine is nu al zo’n 25 jaar een van de populairste voedingssupplementen. Creatine is de energiebron van je spieren tijdens korte, maximale inspanningen, zoals explosieve krachtsinspanningen.

Anders dan bijvoorbeeld eiwitten, kun je niet via je dagelijkse voeding de optimale dosis creatine binnenkrijgen. Je lichaam breekt dagelijks namelijk evenveel creatine af als de hoeveelheid die je via reguliere voeding binnenkrijgt en die het lichaam zelf aanmaakt.

Suppletie met creatine zorgt ervoor dat de concentratie creatine in je spiercellen toeneemt, waardoor je spieren over meer ‘snelle’ energie kunnen beschikken. Dat betekent dat je zwaarder kunt trainen en één of twee herhalingen meer kunt doen.

Ongeveer een op de vier mensen ondervindt geen significant effect van creatinesuppletie. Niet omdat ze ‘ongevoelig’ zijn voor creatine, zoals je vaak leest, omdat hun spieren niet méér creatine kunnen opnemen dan er al inzit.

Je kunt creatine continu gebruiken of tijdelijk in een kuur. Een kuur bestaat typisch uit een oplaadfase en onderhoudsfase, waarna je het creatinegebruik een tijdje staakt. Een kuur zorgt ervoor dat de creatine eerder werkt, maar zorgt op de lange termijn niet voor een groter effect.

Er zijn diverse soorten creatine. De oervorm is creatinemonohydraat. Daarnaast zijn er diverse soorten designercreatines op de markt. Veel creatinesupplementen bevatten een mengeling van verschillende creatinesoorten. Wanneer aangevuld met andere ingrediënten, wordt meestal gesproken van een ‘creatineformule’. Mass Creatine is zo’n formule.

Ingrediënten Mass Creatine

Mass Creatine bestaat allereerst uit een combinatie van verschillende ‘snelle’ koolhydraten – dextrose (druivensuiker), fructose (fruitsuiker), maiszetmeel en isomaltulose, een verbinding van glucose en fructose – en een drietal creatinesoorten: creatine monohydraat, creatine-ethylester, tri-creatinemalaat.

De toevoeging van koolhydraten moet zorgen voor een betere opname van de creatine door de spier, door te zorgen voor een insulinepiek. Al moeten we in dit licht opmerken dat tri-creatinemalaat in principe geen transporter nodig heeft. Van creatine-ethylester moeten we zeggen dat volgens onderzoek ordinaire creatine (monohydraat) beter werkt.

Naast koolhydraten en creatine bevat Mass Creatine ook nog de aminozuren bèta-alanine en taurine. Van bèta-alanine is bekend dat het vooral het krachtuithoudingsvermogen verbetert. In de praktijk heb je daar vooral profijt van bij sets met hoge aantallen herhalingen.

Aan taurine worden oppeppende eigenschappen toegeschreven, die je beter zouden laten trainen. Onderzoeken zijn op dit punt echter tegenstrijdig, dus het is de vraag of je hier iets van merkt.

Het etiket vermeldt niet in welke verhoudingen de koolhydraten respectievelijk creatines in het product voorkomen. We weten dus kortom niet hoeveel ‘goedkope’ creatine monohydraat het product bevat en hoeveel van de duurdere creatinesoorten.

Ook kunnen we niet achterhalen hoeveel creatine er precies in het product zit. Een dosering van 30 g bevat in ieder geval 21,9 gram koolhydraten. Dat betekent dat er ongeveer 8 gram overblijft voor de creatine, bèta-alanine en taurine. We gokken er daarom op dat een dosering 5 g creatine bevat: de standaard dagdosering.

Het product is overigens gezoet met de kunstmatige zoetstof sucralose (E955), een door de EU goedgekeurde hulpstof.

Gebruik en dosering

Het gebruiksvoorschrift is om dagelijks twee doseringen (van ca. 30 g, goed voor 86 kcal) te nemen, bijvoorbeeld vóór je ontbijt en na de training. Op niet-trainingsdagen kun je de tweede dosis nemen vóór het slapengaan. Nu is timing bij creatine waarschijnlijk niet van heel groot belang, bij bèta-alanine evenmin. Taurine zou je juist vóór de training moeten nemen, maar het is dus de vraag of dat stofje überhaupt iets ‘doet’.

Omdat Mass Creatine al koolhydraten bevat, kun je het ‘gewoon’ mengen met water (300 ml).

De verpakking bevat 1,98 kg, goed voor 60 doseringen. Je doet kortom één maand met een pot, of eigenlijk box.

Smaak en oplosbaarheid

Mass Creatine is verkrijgbaar in twee smaken: zwarte bessen en sinaasappel. Wij probeerden de zwarte bessen (black currant). De smaak is prima, net als de oplosbaarheid.

Ervaring van Ron

Ik ben aangenaam verrast. Het effect van dit product was zelfs zo sterk, dat ik me serieus heb afgevraagd of ik tot de zogenaamde ‘non-responders’ behoor wat betreft creatine (monohydraat). Mijn progressie op alle lifts was al een tijdje gestokt en bevond zich op een plateau. Na één week gebruik van Mass Creatine kon ik eenvoudig twee, drie herhalingen meer doen met dezelfde gewichten en (veel) meer gewicht gebruiken binnen dezelfde reprange.

Een voorbeeldje? Bij leg extensions deed ik normaal 8 herhalingen met 80 kg. Nu deed ik opeens evenveel herhalingen met 90 kg. Hetzelfde geldt voor de (éénbenige) leg press, met 10 herhalingen met 140 kg. Plots kon ik 160 kg gebruiken zonder een herhaling minder te doen. Hierbij overigens wel opgemerkt dat creatine over het algemeen beter werkt bij spieren in je onderlijf dan in je bovenlijf, althans volgens onderzoek.

Mijn ervaring is dat Mass Creatine zorgt voor een significante toename – in mijn geval van wel 10-15% – van zowel je kracht als spieruithoudingsvermogen. Ook oogden mijn spieren na één week gebruik een stuk voller. Behalve door mijzelf in de spiegel werd dit ook geconstateerd door mensen in mijn omgeving.

Kan ik dat effect dan wel puur toeschrijven aan de Mass Creatine? Ja, want verder veranderde er helemaal niets in mijn slaap-, eet- of trainingspatroon.

Een bijwerking van Mass Creatine zijn de onderhuidse tintelingen, die worden veroorzaakt door de bèta-alanine. Die bèta-alanine heeft trouwens waarschijnlijk (nog) niet bijgedragen aan het effect, want deze stof is doorgaans pas na één tot twee weken voldoende in je lijf aanwezig om er iets van te merken.

Ervaring van Rik

Door de positieve ervaring van Ron was ik benieuwd of deze creatinecombi misschien ook voor mij iets meer zou doen dan gewone creatine. Na een dag of tien gebruik moet ik helaas constateren dat dat (nog) niet het geval is. Dat wil zeggen: ik merk wel het beetje extra kracht dat creatinemonohydraat mij normaliter ook geeft (net die paar herhalingen extra), maar niet in grotere mate.

Voor mij is het enige extra voordeel dus eigenlijk dat ik de creatine automatisch met koolhydraten inneem; creatinemonohydraat neem ik meestal met wat vruchtensap.

Oordeel

Mass Creatine staat vooral voor gemak. Je krijgt drie creatinesoorten in één product en hoeft je creatine niet te mengen met vruchtensap of een andere suikerhoudende drank.

De uitgekiende combinatie met bèta-alanine maakt dit tot een aantrekkelijk product, dat je zowel in de lagere als hogere repranges vooruit zou kunnen helpen. Mass Creatine is echter géén complete pre- of post-workoutformule.

Of je deze creatinemix beter werkt dan alleen creatinemonohydraat is wellicht persoonsgebonden. Als je het gevoel hebt dat creatinemonohydraat niet (goed) werkt bij jou, kunt je allicht eens zo’n alternatieve formule proberen. De helft van onze tweekoppige redactie noteerde in elk geval goede resultaten van Mass Creatine ten opzichte van alleen creatinemonohydraat.

Met een prijs van € 17,90 voor een maandverpakking drukt Mass Creatine niet al te zwaar op je budget. Creatine maakt waarschijnlijk toch al deel uit van je vaste supplementenstack. Het vervangen van je ‘gewone’ creatine door dit product stort je kortom niet in armoede.