Q&A

Back rows met of zonder ondersteuning?

Om een stevige rug te bouwen moet je onder meer horizontale pull-oefeningen doen. Maar welke is nou beter: de back row met of zonder ondersteuning?

Het is geen kwestie van ‘beter’, want beide oefeningen kunnen een belangrijke rol in je trainingsschema
vervullen.

Laten we beginnen met de klassieker: de barbell of dumbbell bent-over row. Bij deze roeioefening sta je voorovergebogen zonder dat je ergens op leunt. De kracht om deze positie te behouden komt uit de stabiliserende spieren in je onderrug, heupen en core. Prima als je ook deze gebieden wilt trainen, naast de spieren in het midden en bovenste deel van je rug.

Ligt je focus echter op het trainen van je midden- en bovenrug, dan kun je beter roeien met ondersteuning voor je borst. Dat doe je door de oefening met je buik op een schuin bankje uit te voeren. Zodoende haal je de rugstrekker uit de oefening, ten faveure van de lats en traps.

Met chest-supported rows kun je kortom je midden- en bovenrug isoleren. Daarnaast is de oefening minder vermoeiend, waardoor je meer volume kunt doen.

Chest-supported rows zijn er ook in machinale vorm. Andere alternatieven zijn chest-supported T-bar rows en single-arm dumbbell rows.