Sterk en fit als pa Een pleidooi voor strongmanachtige training

Toen mijn vader rond de veertig was, had hij het lichaam van een Griekse god. Zonder ooit een ‘gewicht’ te hebben aangeraakt. Hij werkte in de bouw en sleepte de hele dag met zakken cement, die toen geen 25 kg, maar 50 kg wogen.

Ook stond hij erom bekend dat hij de enige was op de bouwplaats die met twee zakken cement op z’n schouders een ladder kon beklimmen. En een spijker sloeg hij met één klap in het hout. Nee, hij zag er niet uit als Schwarzenegger, maar was zeer atletisch gebouwd (type sprinter), inclusief ferme biceps en sixpack. Zonder ooit een curl of sit-up te hebben gedaan. Hij had – ondanks een pakje sigaretten per dag en de nodige biertjes – een overall goede conditie, die tegenwoordig steeds zeldzamer wordt en die je niet bereikt met reguliere krachttraining. Ook niet gecombineerd met cardio.

Strongman

Wat je beter kunt doen, is strongmanachtige training. Zware objecten van hot naar her slepen. Ikzelf doe minstens twee van zulke ‘general conditioning’-trainingen per week. Ik pak de zwaarste dumbbells die ik kan vinden en loop een rondje. Of ik houd twee gewichtschijven van 20 kg vóór mijn borst en ga ermee aan de wandel. Of kijk ’s hoe ver je komt met een barbell van 140 kg op je schouders. Ideaal is het als je in je gym de beschikking hebt over tools als sleds en yokes, logs, axles en tractorbanden. Maar ook met meer conventioneel trainingsmateriaal kom je een heel eind!