Eiwitpoeders zijn het populairste bodybuildingsupplement. Niet onterecht, want ze zijn een handige en relatief goedkope manier om in de dagelijkse eiwitbehoefte voor spiergroei te voorzien. Wees wel kritisch bij het kopen van zo’n pot of zak vol proteïne. Want wat op het etiket staat, klopt lang niet altijd. En dan gaat het niet over kleine afwijkingen, maar over significante verschillen met wat er werkelijk in het product zit.
Onderzoek
De hoeveelheid eiwit die op de etiketten vermeld staat, wordt vaak overdreven, blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Wageningen[i]. “Het gemiddelde Nederlandse eiwitpoeder bevat zes procent minder eiwit dan op het etiket staat,” concludeert een van de medewerkers van het onderzoek, amateur-powerlifter en voedingsdeskundige Mark Rothuis.
Prijsvechters
Meestal zijn het de prijsvechters met iets te optimistische labels op hun eiwitpotten. Bij duurdere merken kloppen de waarden meestal wél. Wat overigens niet wegneemt dat je bij de prijsvechters toch vaak het meeste waar voor je geld krijgt, qua hoeveelheid eiwit dan. Dit komt door de vaak grote prijsverschillen met de duurdere merken.
Droge stof
Een te hoog eiwitgehalte op het etiket is niet per se een kwestie van glashard liegen. Soms vermelden fabrikanten op de ingrediëntenlijst, meestal in kleine letters, of niet, dat hun eiwitanalyse is gedaan op droge stof. Het eiwit zal dan worden verwarmd tot al het vocht is verdwenen. Wanneer dit met een stikstofanalyse wordt gemeten, krijg je een eiwitgehalte dat 4-5 procent hoger is dan je whey werkelijk bevat[ii].
Amino spiking
En verder bestaat er dus zoiets als amino spiking. Dan worden er goedkopere, niet-essentiële aminozuren, zoals glycine en taurine, aan eiwitpoeders toegevoegd om het stikstofgehalte te verhogen, waardoor bij een stikstofanalyse het eiwitgehalte hoger uitvalt. Ook het toevoegen van bijvoorbeeld creatine of andere stikstofbevattende stoffen verhoogt het stikstofgehalte in de eiwitpoeders en zodoende het eiwitpercentage[iii]. Al zal dit soort zaken in praktijk nog alleen bij de meer obscure merken voorkomen.
Supplementlabtest
Als je eiwitpoeder gaat bestellen, check dan eens de laboratoriumtestresultaten en ranglijsten op de volgende websites.
Supplementlabtest is een onafhankelijk initiatief van sporters die meer transparantie willen naar de consument over laboratoriumtesten. Als die slecht uitvallen, worden ze door de producenten immers vaak in de doofpot gestopt. Op Supplementlabtest wordt de letterlijke inhoud van de testen gepubliceerd en besproken. Regelmatig vraagt de site zelf testen aan om de onafhankelijkheid van de testen te garanderen.
Een soortgelijke site is Labdoor.com. Labdoor is een bedrijf dat zelf labtesten uitvoert en de resultaten daarvan publiceert. Zij testen echter vooral Amerikaanse producten die bij ons vaak niet of moeilijk verkrijgbaar zijn.
Referenties
- [i] https://www.supplementlabtest.com/news/report-eigenkrachtnl-there-less-protein-your-protein-powder-you-think
- [ii] https://www.supplementlabtest.com/nl/artikels/waar-op-letten-bij-aankoop-van-een-whey-eiwitshake
- [iii] https://www.supplementlabtest.com/nl/artikels/wat-amino-spiking-je-eiwitshake