Tip

‘Cambered bar row’ Een effectiever en veiliger alternatief voor de barbell row

De barbell bent-over row (voorovergebogen halterroeien) staat te boek als basisoefening voor je rug. Maar waarschijnlijk begeeft je onderrug het vóór de spieren in je bovenrug zijn uitgeput. Haal de zwakke schakel uit de oefening, voorkom blessures en train effectiever.

Door de oefening liggend te doen op een (verhoogde) trainingsbank en met een gewelfde stang (cambered bar), ondersteun je je borst en blijft je wervelkolom in een statische positie. Dit voorkomt niet alleen blessures van de onderrug, maar werkt ook een strikte uitvoering in de hand en zorgt zo ervoor dat de doelspieren het werk doen.

Tweede alternatief

Nu is de kans groot dat je thuis of in de sportschool niet kunt beschikken over een verhoogde trainingsbank en/of gewelfde stang, waardoor je beperkt bent in je bewegingsbereik. Een prima alternatief is een trainingsbankje met schuine rugleuning en een paar dumbbells (chest supported dumbbell rows). Voordeel van dumbbells is bovendien dat je een neutrale greep (handpalmen naar elkaar toe) kunt hanteren.