Site

Ben je écht sterk? Check het op strengthstandards.co

Wil jij weten hoe sterk je écht bent volgens de internationale krachtstandaarden? Dan is de website www.strengthstandards.co een aanrader.

Hoe werkt het?

Voer allereerst je lichaamsgewicht, geslacht, gewenste 1RM-formule en gewenste eenheid (kg of lbs) in. Als je geen idee hebt welke 1RM-formule je moet kiezen, kies je voor de standaardinstellingen. Vervolgens kun je voor verschillende oefeningen je one-repetition maximum (1RM) berekenen: het gewicht waarmee je niet meer dan één herhaling kunt doen. Daarvoor moet je het gebruikte gewicht en aantal uitgevoerde herhalingen ingeven. Ook krijg je te zien op welk trainingsniveau je zit: Untrained, Novice, Intermediate, Advanced of Elite.

Voorbeeldje

Weeg je bijvoorbeeld 90 kilogram en kun je 10 keer 90 kg bankdrukken? Dan is je 1RM (volgens de formule van Brzycki) 120 kg en ben je een Intermediate. Ook krijg je te zien hoeveel gewicht je moet drukken om het volgende trainingsniveau te bereiken. In dit geval moet je 10 x 99 kg bankdrukken voor een 1RM van 130 kg; dan mag je jezelf een Advanced lifter noemen.

Oefeningen

Op de meeste websites vind je alleen de krachtstandaarden voor de drie grote (power)lifts: de squat, bench press en deadlift. Op deze website echter kun je ook kijken hoe sterk je bent op de overhead press, front squat, bent-over row, power clean en power snatch.

Formules

Je kunt kiezen uit maar liefst zeven verschillende formules voor het berekenen van je 1RM. De uitkomsten van de formules ontlopen elkaar niet veel. Onze persoonlijke ervaring is dat de formule van Brzycki het meest accuraat is.

Trainingsprogramma genereren

Een absolute meerwaarde is dat je op basis van de door jou ingevoerde gegevens een trainingsprogramma kunt genereren dat aansluit bij jouw trainingsniveau. Bijvoorbeeld Starting Strength van Mark Rippetoe voor beginners of Wendler 5/3/1 voor de gevorderde trainee.

Tot slot

Strengthstandards.co is niet alleen interessant voor de serieuze krachtsporter, maar ook leuk voor de doorsnee sportschoolbezoeker of bodybuilder die wil weten hoe sterk hij nu werkelijk is. En mocht je nu enorm onder de indruk zijn van je eigen one-rep maximums, dan kun je ze delen via verschillende socialmediakanalen.

www.strengthstandards.co